Berita AKRAB BERNAMA

Akrab Bernama Rai 30 Asnaf DUN Rungkup

BAGAN DATUK, 10 Ogos (Bernama) -- Budaya memberi bantuan kepada golongan tidak bernasib baik perlu diamalkan sepanjang masa dan bukannya hanya perlu menunggu bulan Ramadan sahaja.

Melihat keadaan itu, seramai 30 golongan kurang berkemampuan pelbagai bangsa dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Rungkup, di sini dipilih menerima sumbangan berbentuk barangan keperluan harian daripada Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (Akrab) Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama).

Timbalan Pengerusi Akrab Bernama Sharifah Zaini Syed Zain berkata menerusi program tanggunjawab sosial korporat (CSR) yang julung kali dilakukan pihaknya, diharapkan ia mampu mengurangkan bebanan dan kos sara hidup yang semakin tinggi ditanggung golongan asnaf itu.

"Sumbangan tersebut merupakan satu usaha murni yang mana secara sedar atau tidak, ia akan menjalin rasa kasih sayang antara semua pihak dengan masyarakat.

"Insya-Allah program julung kali kita adakan hari ini akan diteruskan secara tahunan pada masa akan datang dengan melibatkan pelbagai agensi dibawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM)," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas Program Lestari Komuniti @ Rungkup yang dirasmikan Setiausaha Bahagian Kanan (Pengurusan) KKMM Datuk Samsuni Mohd Nor di Kompleks Pelancongan Bagan Datuk, di sini hari ini.

Turut hadir pengerusi Akrab KKMM Zazmie Mohd Zain.

Program yang disertai 30 ahli Akrab Bernama dan KKMM turut mendapat kerjasama Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Jabatan Penerangan (JaPen).

Sementara itu, Samsuni berkata program berkenaan menunjukkan keprihatinan agensi di bawah KKMM terhadap golongan yang memerlukan tanpa mengira masa di samping merapatkan hubungan antara pihak kerajaan dengan masyarakat setempat.

Katanya program turun padang anggota Akrab Bernama wajar dicontohi bagi melihat, merasai serta berkomunikasi dengan golongan sasar yang sememangnya wajar dibela dan diberi perhatian sepanjang masa.

"Ia jelas menunjukkan bukan sahaja kerajaan, tetapi juga badan-badan pertubuhan mempunyai semangat bantu-membantu yang cukup tinggi. Budaya seperti ini kita perlu teruskan sebagai satu daripada tanggungjawab bersama," katanya.

Bagi seorang penerima bantuan tersebut, Azhari Hamid, 53, dari Kampung Tanah Lalang di sini, sumbangan berupa keperluan dapur itu sedikit sebanyak meringankan beban keluarganya.

"Tiada apa yang dapat saya ungkapkan selain berterima kasih kepada si pemberi. Saya harap program sebegini akan diteruskan tanpa perlu menunggu bulan Ramadan bagi membantu golongan susah seperti saya," katanya yang bekerja sendiri.

Sementara itu, Chan Beng Tai, 65 dari Bagan Sungai Tiang, dan A.Ghandi, 55, dari Ladang Bagan Datuk menyifatkan program sebegini sedikit sebanyak memberi sinar harapan kepada keluarga mereka selain dapat merapatkan hubungan di antara rakyat dengan kerajaan.

-- BERNAMA